Screening-ul de auz la preşcolari şi şcolari

Screening-ul de auz la preşcolari şi şcolari

Hipoacuzia copiilor poate fi o hipoacuzie congenitală progresivă, care se manifestă în mica copilărie, dar şi o hipoacuzie dobândită. Otita medie cronică, repetitivă este frecventă la această grupă de vârstă. Netratarea sa completă (inclusiv adenoidectomia – scoaterea polipilor – când există indicaţie) determină persistenţa unei hipoacuzii de transmisie pe perioade lungi de timp.

Mai multe detalii despre această afecţiune ne-au fost oferite de dr. Patricia Ene, medic specialist O.R.L. – Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Doctor în ştiinţe medicale, Managing Partner Liberty Medical Center, Ştefăneştii de Jos – Ilfov.

Chiar dacă nu se complică, hipoacuzia de transmisie bilaterală persistentă influenţează negativ procesul educaţional al acestor copii, spune dr. Patricia Ene.
Screening-ul auditiv la preşcolari vizează patru grupuri ţintă de copii:
Copiii cu auz normal la naştere, care dobândesc hipoacuzia ulterior in viaţă, în urma unui traumatism cranian, a unei infecţii (meningită bacteriană) sau a unui tratament ototoxic (antibiotice aminoglicozidice, chimioterapie);
Copiii cu hipoacuzie uşoară la naştere, care nu poate fi identificată de screening-ul auditiv neonatal. Pe măsură ce copilul creşte, hipoacuzia poate progresa;
Copiii cu hipoacuzie cu debut în mica copilărie, fără nici un factor etiologic identificabil;
Copiii care nu beneficiază de screening-ul auditiv neonatal.
„Datele privind prevalenţa hipoacuziei din mică copilărie variază, dar se consideră că 5-10% dintre nou-născuţi prezintă un indicator de risc de hipoacuzie progresivă sau cu debut tardiv”, spune specialistul ORL. „Copiii cu hipoacuzie tranzitorie (incidenţă de 15%) prezintă, cel mai frecvent, otite seroase persistente sau des recurente. În schimb, copiii cu hipoacuzie neurosenzorială survenită în mica copilărie reprezintă aproximativ 3% dintre copiii cu hipoacuzie în mica copilărie”.
Scopul testării de auz este determinarea precoce a hipoacuziei din mica copilărie la copiii claselor primare şi informarea părinţilor şi profesorilor asupra consecinţelor diagnosticului tardiv al hipoacuziei şi posibilităţile tratamentului precoce, spune dr. Patricia Ene.
„Majoritatea hipoacuziilor pot fi tratate în cazul diagnosticării precoce şi de aceea este foarte importantă testarea auzului copiilor de vârstă şcolară, prin metode de screening.
Screening-ul auditiv este o procedură PASS-REFER, care permite identificarea subiecţilor suspecţi de hipoacuzie, la care investigaţiile audiologice clinice se impun.
În ciuda importanţei programelor de screening auditiv la nou-născut, acestea nu pot identifica hipoacuziile progresive, cu debut tardiv sau hipoacuziile dobândite în mica copilărie.
Deşi suspiciunea de hipoacuzie pe care părinţii o pot manifesta, pe baza neatenţiei sau răspunsurilor greşite ale copiilor, poate fi un factor predictiv util, dacă ne bazăm doar pe acest lucru, riscăm să întârziem identificarea şi tratarea hipoacuziilor din mica copilărie”, spune specialistul ORL.
Astfel, în completarea screening-ului universal al auzului la nou-născut, este recomandat să se continue aceste testări tip screening şi în mica copilărie, la copiii de vârstă preşcolară şi şcolară, în vederea identificării hipoacuziilor. Netratarea acestora, subliniază dr. Patricia Ene, poate interfera cu comunicarea, dezvoltarea, sănătatea şi performanţele academice ulterioare.
„Pentru examinare se utilizează un echipament alcătuit dintr-un notebook dotat cu căşti supraauriculare. Prin intermediul căştilor plasate pe capul copilului sunt emise sunete de intensităţi si frecvenţe diferite, la care copilul trebuie sa reacţioneze prin ridicarea mâinii sau prin apăsarea unui buton. Această examinare este absolut inofesivă pentru copil si nu provoacă senzaţii de durere sau alte senzaţii neplăcute.
Echipamentul este portabil, proiectat pentru teste performante de auz. Nedepistate la timp, aceste tulburări de auz intrerup dezvoltarea armonioasă a copiilor si aduc dificultăţi suplimentare în procesul academic, precum si in integrarea socială a acestor copii.
În urma investigaţiei audiologice se poate determina cel mai mic nivel de sunet pe care îl aude copilul. Dacă nivelul de auz al copilului se va încadra in limitele normale pentru vârsta lui, atunci copilul va trece testul. În caz contrar, părinţii vor primi un aviz prin care sunt înştiinţaţi asupra necesităţii continuării examinării audiologice mai complexe, într-un cabinet de specialitate.
Orice grad de hipoacuzie poate afecta dezvoltarea educaţională a copiilor. Scopul screening-ului de auz la preşcolari (3-5 ani) şi şcolari (5-8 ani) este de a identifica copiii suspecţi de a avea o scădere a auzului, pentru a creşte calitatea vieţii acestor copii”, încheie specialistul.
Articol realizat cu sprijinul Dr. Patricia Ene, medic specialist O.R.L. – Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – Doctor în ştiinţe medicale, Managing Partner Liberty Medical Center, Ştefăneştii de Jos – Ilfov

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website