Corelaţii între afecţiunile nazo-sinusale şi tulburările respiratorii din timpul somnului (sforăitul simplu; sindrom de apnee obstructivă în somn)

Corelaţii între afecţiunile nazo-sinusale şi tulburările respiratorii din timpul somnului (sforăitul simplu; sindrom de apnee obstructivă în somn)

Interesul pentru diagnosticul şi tratamentul tulburărilor respiratorii din timpul somnului a crescut semnificativ în ultima perioadă de timp, fiind o patologie des întâlnită la pacienţii cu media de vârstă cuprinsă între 40-60 de ani de sex masculin, hiperponderali şi cu hipertonie vasculară.

Atât medicii pneumologi, cât şi otolaringologi acordă o atenţie sporită patologiei respiratorii din timpul somnului, dar mai cu seamă bolilor asociate acesteia.

De la dr. Patricia Ene – medic specialist O.R.L. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, doctor în ştiinţe medicale, Managing Partner „Liberty Medical Center” Ştefăneştii de Jos am aflat, pentru cititorii noştri, care sunt caracteristicile acestor afecţiuni, simptomele lor şi tratamentul necesar în fiecare dintre aceste cazuri.

Simptomele sindromului apneeii obstructive de somn sunt deja cunoscute ca fiind: sforăitul, oboseala diurnă, cefaleea matinală, scăderea capacităţii intelectuale, la care se alătură dispneea şi hipertonia, datorate unor episoade de obstrucţie parţială sau totală a căilor aeriene superioare, urmate de scăderea saturaţiei de oxigen, precum şi de perioade de trezire în cursul somnului, precizează dr. Patricia Ene.
Literatura de specialitate subliniază faptul că, în Statele Unite, 20-30% din populaţie suferă de o patologie respiratorie în timpul somnului.
Este cunoscut faptul că patologia ORL poate influenţa calitatea somnului. Un rol important in acest sens îl joacă obstrucţia nazală, care însoţeşte patologia nazo-sinusală. Potrivit specialistului ORL Patricia Ene, factorii predispozanţi sunt igiena deficitară a somnului, abuzul de alcool şi dismorfiile cranio-faciale. Etiologia (cauza) obstrucţiei nazale poate fi congenitală, inflamatorie, traumatică, sau funcţională, aceasta din urmă fiind cel mai adesea multifactorială. Acestei patologii, în etiologia sindromului apneeii obstructive de somn i se adaugă modificările de la nivelul oro şi hipofaringelui, precum şi dismorfiile cranio-faciale.
De aceea este deosebit de important a cunoaşte şi diagnostica precoce orice afecţiune patologică nazo-sinusală asociată unui sindrom de apnee obstructivă de somn, înaintea începerii unui alt tip de tratament.
În acest context, dr. Patricia Ene ne-a prezentat cele mai frecvente afecţiuni nazo-sinusale care se asociază cu sindromul apneeii obstructive de somn şi cu sforăitul simplu.
„Afecţiunile rinologice cel mai des asociate cu tulburări respiratorii în timpul somnului au fost: deviaţia septului nazal, hipertrofia cornetului inferior, rinita alergică, precum şi dismorfiile nazale.
Rinita sicca, polipoza nazală, sinusitele precum şi epistaxisul (sângerările nazale) se asociază cu sindromul apneeii obstructive de somn şi sforăitul primar într-un procent mai scăzut.
Studiile arată o predominantă a deviaţiilor de sept, a hipertrofiei cornetului inferior precum şi dismorfiei nazale, atât la pacienţii cu sforăit simplu, cât şi la cei cu apnee de somn, ceea ce explică în concordanţă cu literatura de specialitate asocierea cea mai frecventă a acestor afecţiuni rinologice cu tulburările respiratorii din timpul somnului”.
Pe de altă parte, precizează dr. Ene, olipoza nazală nu este un element deosebit în apneea de somn. Totuşi, ea rămâne un element demn de luat în seamă.
Rinita alergică, deşi se regăseşte într-un procent mai scăzut, totuşi ea influenţează funcţional relativ semnificativ apneea de somn, fapt demonstrat de rezultatele terapeutice medicamentoase efectuate la pacienţi.
„Asocierea epistaxisului (sângerărilor nazale) şi a vegetaţiilor adenoide cu apneea obstructivă de somn este nesemnificativă. Cu toate acestea, ele trebuie luate în considerare atunci când sunt asociate cu altă patologie nazală”, subliniază specialistul ORL.
Patologia respiratorie din timpul somnului constituie un domeniu nou şi deosebit de interesant atât pentru otorinolaringologi, cât şi pentru medicii din alte specialităţi.
Asocierea între afecţiunile rinologice şi tulburările respiratorii din timpul somnului are importanţă în stabilirea conduitei terapeutice la această categorie de pacienţi.
Rezolvarea chirurgicală a deviaţiilor de sept, prin septoplastii, a hipertrofiei cornetului inferior prin mucotomii sau turbinoplastii, precum şi a celorlalte afecţiuni nazale, reprezintă un prim pas în tratamentul sindromului apneeii obstructive de somn, urmat fiind de tehnicile de tratament prin măşti cu presiuni pozitive nCpap, a mai precizat dr. Patricia Ene.

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website